Nu bellenMap

Alles over overjassen

Alles over overjassen

Omdat Critisized veel vragen krijgt over overjassen wordt er met dit blogbericht geprobeerd een paar zaken helder te krijgen. Ben je benieuwd naar de pasvorm, welke stoffen je moet kiezen, of de stijl van de jas? Met de juiste overjas zie je er altijd stijlvol uit. Lees verder om meer te weten over de overjas.

Stijl

Men moet bij het samenstellen of uitkiezen van een overjas niet vergeten dat de functie van een jas is om de drager te beschermen tegen het weer. Desondanks is er geen reden om stijl in te ruilen om praktische redenen. Een overjas moet er te allen tijde strak uitzien. Kleding moet de drager zelfvertrouwen geven. Er waren vroeger verschillende benamingen voor de verschillende stijlen zoals de trenchcoat, houtje-touwtje jas, British warm, raglan of Chesterfield. Tegenwoordig weet iedereen alleen wat een regenjas is en maken we enkel het onderscheid tussen single-breasted en double-breasted. De single-breasted jas heeft een enkele rij knopen en een notch rever. De double breasted jas heeft een dubbele rij knopen en een piekrever. Hoewel het laatstgenoemde niet erg praktisch is, ziet het er wel heel chique uit. Als laatste is de lengte van een van een overjas doorgaans ¾ van de lichaamslengte. Dit is niet alleen om praktische reden maar het ziet ook vlot uit.

Pasvorm van de overjas

De mouwen van de overjas moeten tot halverwege te handpalm vallen. Het colbert onder de overjas mag niet zichtbaar zijn. Zo blijven de polsen warm. Een overjas moet in tegenstelling tot een colbert ruim vallen. Er moet ruimte zijn voor verschillende kledinglagen. Schrik dus niet als de tailor aan komt zetten met een te wijde jas. Wel moet de jas goed op de schouders vallen net als een colbert op maat. De tailors van Critisized kunnen je hierbij helpen. 

MAAK EEN AFSPRAAK

Overjas stoffen

Ruwe wollen stoffen zoals melton, chevion en tweed zijn traditioneel gezien de beste keuze bij het samenstellen van een overjas. Doordat de stoffen van nature vettige zijn, zijn ze waterafstotend. De wollen stoffen waren ideaal voor tijden waarin het nog niet mogelijk was om beschermende coatings en gunstige samenstellingen te maken. Om praktische redenen is de stof van een overjas nu vaak een mix van nylon en wol. Zo gaat de jas langer mee. Wol met nylon is prima, maar een overjas wordt pas echt mooi als deze van zuivere kasjmierwol is gemaakt. Het kasjmier is zachter en glanzender dan normale wol. Het geeft de overjas een rijkere uitstraling.

Overjas kleuren

Wat geldt voor maatpakken, geldt ook voor overjassen. Hoe formeler de gelegenheid, des te donker de kleur. Daarmee wordt donkergroen, donderblauw of zwart bedoeld. Navy blauw en camel beige kleuren zijn traditioneel gezien “town coats” oftewel casual jassen. Hoewel er veel etiquette regels zijn wat betreft de overjas, is het leuk om zakelijk en casual te combineren. Het contrast van een tweedjasje met een gladde town coat kan erg mooi zijn. Een regenjas is traditioneel gezien beige, groen of bruin. Een grijze regenjas geeft de drager vaak een sombere uitstraling. Voel je vrij om te experimenteren maar kijk uit met een grijze regenjas.

Laatste overjas tips

Bij het kiezen van een eerste overjas geld het motto “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Houdt de overjas simpel zodat deze met zoveel mogelijk kleuren en stoffen is te combineren. Verder gaat een jas veel langer mee dan een pak. Kies dus verstandig. Mocht je toch gek willen doen met een overjas, ga dan voor een stof met een bijzondere structuur. Zo is de overjas uniek maar valt hij niet uit de toon. Tot slot is een matchende sjaal bij de stropdas aan te raden. Mocht je er nog steeds niet uitkomen, maak dan een afspraak met Critisized. De tailors staan klaar om jou van advies te voorzien.

ORIËNTEREN