Nu bellenMap

Dresscodes

Je krijgt een uitnodiging voor een evenement tijdens de feestdagen, wat nu? Welke dresscodes zijn er en waar moet je op letten? Lees verder om meer te leren.

Dresscodes

dresscodes black tieDe uitnodiging kun je vaak beschouwen als de eerste hint. Hou je dan ook aan de voorschriften die op de uitnodiging staan vermeld. Vaak wordt er bij een gala officiële avondkleding verwacht. Bij een etentje of een borrel ligt dit vaak wat gecompliceerder. Dresscodes vergen wat aandacht.

Gala

dresscodes etentjeBij een Gala wordt meestal de dresscode ‘Black tie’ of ‘White tie’ verwacht. Het gaat hierbij vaak om de benamingen White tie en cravate blanche. Deze avondkleding wordt overigens nooit voor 18:00 uur gedragen. Om een beter beeld te krijgen van dresscodes kun je naar James Bond films kijken. Voor elke gelegenheid een gepaste outfit.

Black tie

Een jacquet met een white tie is traditioneel de beste keuze voor een officiële gelegenheid. Black tie is de meest gangbare dresscode voor een gala en daarom interessanter om verder op in te gaan. Als je een uitnodiging krijgt voor een black tie feest, dan wordt je geacht een zwarte das te dragen met een dinner jacket. Binnen de kaders die gesteld zijn voor een black tie feest, kan je je outfit een persoonlijke tint of een leuke twist geven. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een zakhorloge. Want een polshorloge is not done. Ook kan je met persoonlijke manchetknopen een leuke twist geven aan je tuxedo. Lees meer over de tuxedo voor inspiratie.

Eindejaarsborrel of etentje van je werk

Veel eindejaarsborrels verlopen niet meer zoals het hoort. Veel professionals hebben een spijkerbroek en een overhemd aan. Sommigen hebben dan toch de moeite genomen om hun werkpak te verfraaien met een stropdas of een pochet. Maar daar blijft het dan ook bij. Om niet over- of underdressed te zijn is casual chique the way to go. Denk hierbij aan een katoenen pantalon of broek, deze wordt gecombineerd met een net overhemd of een trui. Zorg dat riem en je horlogebandje matchen. Een vlot colbertje maakt het plaatje compleet. Probeer er verder zo verzorgd mogelijk uit te zien, dress to impress.

Dresscode checklist

  Black tie White tie Casual chique
Jaqcuet   V  
Dinner jacket V    
Colbert     V
Gilet V V V
Tuxedo overhemd V V  
Overhemd     V
Riem     V
Bretels V V  
Tuxedo pantalon V V  
Katoenen pantalon     V
Katoenen broek     V
Dessert boots     V
Oxford schoenen V V  
Chelsea boots     V

Klik hier om een tuxedo aan te schaffen.