Nu bellenMap

Tuxedo etiquette

Tuxedo's

De feestdagen staan voor de deur en daarmee de eindejaarsfeesten en borrels. Er zijn veel verschillende soorten tuxedo’s, hoe weet je of je de juiste tuxedo aanhebt? Hoe weet je of je de juiste stijlen combineert? Lees verder om hierover meer te leren.

Het verschil tussen een tuxedo en een pak?

Dit is een veelvoorkomende vraag bij Critisized. Door een blog aan dit onderwerp te wijden, hopen we voor eens en altijd antwoord te geven op dit vraagstuk. Het eerste verschil is dat er satijn op de knopen, revers en pocket randen zit. Ook heeft elke smokingbroek twee randen van satijn, een op de linker broekspijp en een op de rechter broekspijp. Een normaal pak heeft voornamelijk plastic knopen en mist al deze satijne franje.

Opmerkingen

  • Een tuxedo wordt te allen tijde met een strikdas gedragen, een stropdas is uit den boze.
  • Een tuxedo wordt te allen tijde met een wit overhemd gedragen. Bij voorkeur een overhemd met manchetknopen en zonder placket.
  • Elke soort rever is geoorloofd: piek rever, shawl rever, of een normale rever. Ook mogen deze variëren in breedte.

tuxedo essentials

Tuxedo uitzonderingen

Er zijn echter uitzonderingen op de regel zoals het tropische black tie jacket, ook wel het witte dinner jacket. Dit is een jacket zonder satijne details. Hierbij wordt te allen tijde een wit tuxedo-overhemd gedragen. Deze tuxedo wordt tegenwoordig voornamelijk gedragen tijdens een trouwerij.witte tuxedo

Klassiek stijlen

Wil je nou echt geen fouten maken bij het kiezen van de juiste tuxedo? Kies dan een van de onderstaande stijlen. Voeg er een persoonlijke tint aan toe met een leuke strikdas of pochet, maar onthoudt: “less is more” in dit geval. Hou het subtiel met bijvoorbeeld de juiste manchetknopen of je favoriete horloge. Een andere quote met betrekking tot tuxedo’s vertelt ons: “it’s all about the details”.

piek rever tuxedotuxedo bouble breastedshawl-rever-tuxedo

Bedrijfsfeesten

Helaas bepaalt de bedrijfscultuur voor een groot deel wat er wordt gedragen tijdens werktijd. Zo ook tijdens de eindejaarsborrel. Vraag dus rond op kantoor wat je collega’s dragen. Je wilt niet overdressed maar ook zeker niet underdressed op het feest aankomen. Zorg ervoor dat je er niet beter uitziet dan je baas maar je hoeft ook zeker niet voor hem onder te doen. Spoor je collega’s aan om zich te kleden “zoals het heurt” en het zal een onvergetelijke classy avond worden.